top of page
Yazarın fotoğrafıGörkem Eren

Acil Durumlarda Dinlemek İçin 5 Into the Woods Şarkısı



Broadway’deki ilk gösterimini 1987’de yapan Into the Woods, “yetişkinler için eşsiz bir peri masalı” olarak görülebilir. Sözler ve müzik, usta yazar Stephen Sondheim’a aitken müzikalin orijinal yönetmenliğini James Lapine yapıyor. Into the Woods’un 2014’te çekilen filminin müzikalin aslına kıyasla belirgin farklılıklar gösterdiğini söyleyebilirim. Bu durum maalesef filmin müzikalin özünden uzaklaşmasına neden oluyor. Bu yüzden yazıda özellikle tiyatroda sahnelenen Into the Woods’dan örnekler vereceğim. Eğer izlemek isterseniz, YouTube’da 1989’da çekilen ve orijinal kadronun rol aldığı Broadway versiyonunu bulabilirsiniz (İzlemenizi öneririm, Broadway’in en sempatik yıldızlarından biri olan Bernadette Peters cadı rolünü canlandırıyor.) Bu yazıda da sıkıntılı, zor ya da yalnız zamanlarınızda size yardımcı olabilecek beş Into the Woods şarkısından bahsedeceğim.

1. Büyük Bir Karar Almanız Gerektiğinde Dinlenecek Şarkı: On the Steps of the Palace


Herkes hayatında en az bir iki kez büyük kararlar vermek zorunda kalmıştır. Cinderella’nın sarayın merdivenlerinde ilk büyük seçimini yapma çabasını anlatan “On the Steps of the Palace” özellikle zamanınızın kısıtlı olduğu ve iki seçenek arasında kaldığınız durumlarda dinlenecek bir şarkı. Bu şarkıda Cinderella prensin yanında kalıp kişiliğini gizlemekle, evine dönüp olduğu kişi olmaya devam etmek arasında kalır. İki durumun da belirli artıları ve eksileri vardır ama tartılınca ikisi de eşit ağırlıkta gelmektedir. Cinderella ise çözümü orta bir yolu seçmekte bulur ve hepimizin de bildiği gibi ayakkabısının tekini prense ipucu olarak bırakır. İlham verici bir öz değerlendirme örneği olan bu şarkı empati kurmaya çok uygun. Bir dahaki sefer hangi yolu seçeceğinizi bilemediğinizde ve çaresiz hissettiğinizde bu şarkıya bir şans verin.

2. Birçok İnsanı Etkileyen Büyük Sorunlar İçin Bir Şarkı :Your Fault / Last Midnight

Into the Woods bireysel konuların yanında toplumsal sorunlara da değinen bir müzikal. Müzikalde karakterlerin kişisel “dileklerinin” gerçekleşmesinin önündeki engeller, toplum yaşamının getirdiği sorumluluklar gözler önüne serilerek anlatılır. Çocuk sahibi olmak isteyen fırıncı, paraya ihtiyacı olan Jack, baloya katılmayı dileyen Cinderella ve kurdun cazibesine kapılan kırmızı başlıklı kız bencilce hareket etmelerinin sonucunda kendilerini büyük bir kargaşanın içinde bulur. Hızlı tempolu “Your Fault” şarkısı beş kişinin birbirinin sözlerini bölerek söylediği bir parça olarak yaşanılan kargaşayı yansıtır. Devamında cadı karakteri “Last Midnight”ı seslendirerek herkesin bir parça suçlu olduğu durumlarda suçu atacak birini aramanın anlamsızlığını eleştirir. İki şarkıyı da dinleyen seyirci, takım olarak çalışmanın ancak fedakarlık ve belirli kurallar dahilinde mümkün olacağını hatırlar. Bu iki şarkı diğer insanlarla olan ilişkilerinize yeni bir pencereden bakmanızı sağlayabilir.


© markrobinsonwrites.com

3. Sorumluluklar Altında Eziliyorsanız ve Uzaklara Kaçmak İstiyorsanız: No More

“No More” şarkısı adından da anlaşılacağı gibi sıkıntılara daha fazla dayanamayacağınız ve her şeyi bir kenara bırakıp pes etmek istediğiniz zamanlarda dinlenecek bir şarkı. Filmde bulunmayan bu şarkı aslında müzikalin en önemli ve anlamlı parçalarından biri sayılabilir. Fırıncı ve babası arasında geçen bir diyalog olarak tasarlanmış şarkının duygusal yanı da kuvvetlidir. Babanın oğluna doğru cevapları veremese de doğru soruları sorması, fırıncı karakterinin gelişimi için bir dönüm noktası niteliği taşır. Yaşadığımız dünyada devler, büyücüler ya da kurt adamlar olmasa da Sondheim, bu karakterleri başarılı bir şekilde metafor ya da sembol olarak kullanmıştır. Adaletsizlikler, sorunlar, zorunluluklar ve iz bırakan acılar karşısında bireyin verdiği mücadeleyi anlatan şarkı seyircinin kendi çıkarımlarını yapmasına da izin vermektedir. İnsanların karşılaştıkları olumsuzluklara rağmen hayatlarını nasıl sürdürdüğünü dinlemek size ilham verebilir.


© youtube.com

4. Yalnız Hissettiğiniz Zamanlarda: No One Is Alone


© fanpop.com

Bazen yalnız olduğunuzu sanar ve etrafınızda bulunan, sizi desteklemeye hazır kişileri fark etmezsiniz. “No One Is Alone” böyle durumlarda içinizde bir umut ışığı yakacak şarkılar arasında yer alıyor. Dear Evan Hansen müzikalinin “You Will Be Found” şarkısıyla benzerlik gösteren bu parça hiç kimsenin tamamen yalnız olmadığını söylemektedir. Kaybettiğiniz, özlediğiniz, önem verdiğiniz, yanınızda olmasını dilediğiniz kişileri anmak ve hatırlamak için de kaçırılmayacak bir fırsat sunar. Şarkının teselli edici, tatlı ezgisi sizi sakinleştirecek ve sevdiğiniz insanların sıcaklığını yeniden hissettirecek.

5. Her Derde Deva, Kötü Hissettiğinizde Modunuzu Yükseltecek Bir Şarkı: Agony


© fanpop.com

Eğer bu dört şarkı da size yardımcı olamadıysa “Agony” sizi kısa bir süreliğine de olsa dertlerinizden uzaklaştıracak. İki yakışıklı prensin kendi marifetlerini yere göğe sığdıramayışını izlemek insanı üzgün anlarında bile neşelendiriyor. Prenslerden biri Cinderella’nın, diğeri de Rapunzel’in peşinden koşar ve prenseslerine ulaşmanın zorluğundan yakınır. Yakınmaları ise kısa bir süre sonra marifet yarıştırmaya döner ve masallardaki prenslerin egoist yüzü belli olur. Stephen Sondheim’ın insan davranışlarına dair gözlemlerini yansıtmada kullandığı parlak zekası ve ince mizahı bir kez daha kendini gösterir.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page