“Müzikal” için en basit tanımıyla hikâye anlatımının şarkılar ve danslar eşliğinde anlatıldığı tiyatro veya film türü diyebiliriz. Müzikalin tarihine baktığımızda kökleri Antik Yunan tiyatrosuna kadar uzanmakta; müzikli oyunlar, müzikal komediler, melodramalar… hepsi esasında müzikallerin geçmişinin ve günümüzdeki forma ulaşışının parçaları. Özellikle 19. Ve 20. Yüzyılda opera ve operetlerden “müzikal tiyatro” olarak evrildi sahne sanatları içerisinde. Yine 20. Yüzyılda doğrudan müzikal olarak adlandırılmaya başladı ve sadece sahnelerde değil sinemada da hayli popüler bir yer edindi. Bu yüzyılın ortalarına gelindiğinde ise müzikaller altın çağına ulaşmış oldu.
Müzikallerin ayırt edici noktası, yukarıdaki tanımdan da anlaşılacağı üzere, şarkıların destekleyici bir unsur değil doğrudan hikaye anlatımında araç olması. Öyle ki müzikaller konuşma ve şarkılarla bir arada ilerleyeceği gibi tüm diyalogları şarkılardan da oluşabilir ve çoğunlukla da danslar ve koreografilerle bezenir. Drama, müzik ve dansı bir araya getiren müzikaller çeşitlenmeye, tür olarak gelişmeye devam ediyor.
Broadway (New York / ABD) ve West End (Londra / Birleşik Krallık) müzikalin dünyada sektör ve sanat formu olarak en güçlü olduğu yerler sayılsa da ne mutlu ki dünyanın her yerinde ulaştığı kitle her geçen gün artıyor. Yazıyı noktalarken de pek keyifli bir müzikalden, anlattıklarıma ufaktan özet olacak bir performans ekliyorum, keyifli seyirler!
MÜZİKALDEKİ BAŞLICA
EKİPLER
Teknik ekip; sahneyi ve sahne arkasını hazırlamakla yükümlü elemanlardır. Sezon boyunca; kostüm, dekor, prop, ışık, ses ve makyaj alanlarında çalışırlar.
Vokaller; sahneye çıkıp, gösteriyi sahneleyen elemanlardır. Sezon boyunca; eş zamanlı olarak drama, karakter, dans, ses ve koro çalışmalarıyla gösteriye hazırlanırlar.
Orkestra, gösteri sırasında kesintisiz canlı müziği sağlayan elemanlardır. Sezon boyunca; enstrümanlarıyla gösteriye hazırlanırlar.
Sosyal ekip; toplulukların maddi, tanıtım, iletişim ve sosyal medya gibi işleriyle ilgilenen elemanlarıdır. Sezon boyunca gösterilere ve genele yönelik planlamaları uygularlar.
Yönetim kurulu, gösterinin sahnelenmesi için uygun koşulları sağlayan elemanlardır.
Yönetmenler, sene içerisindeki gösterileri seçmek, gösterilerin içeriğini hazırlamak, seçmeleri yapmak, ekibi belirlemek ve çalışmaları yönetmekle sorumludurlar.